Η Ιστορία του Δήμου

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού είναι ένας από τους δήμους της περιφέρειας Αττικής που προέκυψε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2010 από την συνένωση των παλαιότερων δήμων Αγίων Αναργύρων και Καματερού.

Βρίσκεται στο Δυτικό Τομέα Αθηνών και έχει πληθυσμό 62.529 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στοιχεία που τον κατατάσσουν στην 52η θέση από άποψη πληθυσμού στην Ελλάδα.

Η κοινότητα των Αγίων Αναργύρων δημιουργήθηκε το 1927 και ταυτόχρονα αναγνωρίσθηκε η ομώνυμη Ενορία της Αρχιεπισκοπής. Η κοινότητα Καματερού δημιουργήθηκε το Ιανουάριο του 1934. 

 

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού έχει έκταση 9,11km2. Βρίσκεται   σε   απόσταση   6 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από το κέντρο της πόλης των Αθηνών και συνορεύει βόρεια με το Δήμο Αχαρνών (Μενιδίου) και Φυλής, ανατολικά με τους Δήμους Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, νότια με το Δήμο Αθηναίων και Περιστερίου και δυτικά με το Δήμο Ιλίου (Ν. Λιοσίων) και Πετρούπολης. 


Ο Δήμος  Αγίων Αναργύρων-Καματερού αποτελεί κατά βάση οικιστική περιοχή κύριας κατοικίας, περιλαμβάνοντας   ωστόσο   στα   όριά   του   το   301ο   Στρατιωτικό Εργοστάσιο   Βάσης.   
 
Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι μια σχετικά πυκνοδομημένη πόλη, ένας σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος με αξιόλογη εμπορική κίνηση και ολοκληρωμένες διοικητικές υπηρεσίες.  
Από την άλλη μεριά το Καματερό προσφέρει σημαντικές εφεδρείες γης με πιο σημαντική την περαστική Ζώνη του Ποικίλου Όρους, καλύτερο κλίμα και πανοραμική θέα προς το Λεκανοπέδιο. Τα διοικητικά όρια του νέου Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού αρχίζουν από τις Τρείς Γέφυρες και φθάνουν μέχρι την κορυφογραμμή του Ποικίλου. Το έδαφος παρουσιάζει εντυπωσιακή ποικιλία ιδιαίτερα στο Βόρειο-Βορειοδυτικό τμήμα του. Το περίεργο σχήμα του {αντεστραμμένου Γ} αγκαλιάζει το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο το καθιστά «κοινή αυλή».
Έχοντας ως Ανατολικό όριο τον Κηφισό ποταμό και την Εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης. με ραχοκοκαλιά την λεωφόρο Φυλής, ο Δήμος των 60.000 και πλέον κατοίκων εξυπηρετείται σήμερα από όλα τα χερσαία μέσα {αστικές υπεραστικές λεωφορειακές γραμμές, προαστιακό σιδηρόδρομο, τρένο Αθηνών - Θεσσαλονίκης} έχει άμεση πρόσβαση με την Αττική οδό και στο Εθνικό δίκτυο. Ενώ, η παλιά καταργημένη γραμμή του ΣΠΑΜ που διαπερνά τους κεντρικούς τομείς του Καματερού και των Αγίων Αναργύρων μπορεί στο μέλλον να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και πολυδύναμο άξονα συγκοινωνιακό, εμπορικό, αναψυχής και περιπάτου που θα συμβάλλει πολλαπλά στην ενοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη του χώρου. 
Καματερό και Άγιοι Ανάργυροι συνθέτουν την κοινή πολιτιστική τους ταυτότητα, με τα στοιχεία του Αττικού τοπίου, με τα ιστορικά στοιχεία που διαμορφωθήκαν στην μέχρι τώρα διαδρομή τους, αλλά και με αυτά που διαμορφώνονται την παρούσα περίοδο.

 
 

 

Μοιράσου την σελίδα