ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

Σε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη 14 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Κάραβελ απονεμήθηκαν τα Σήματα Αριστείας Χρηστής Διακυβέρνησης σε 23 Δήμους της χώρας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με το Κέντρο Εμπειρογνωσίας για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τα Σήματα Αριστείας απένειμε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Τον υπουργό Εσωτερικών εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Διευθυντής του Γραφείου του, Δ. Παπασταμόπουλος. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Διευθυντής Μονάδας-Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Daniele Dotto, η Επικεφαλής του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης Α. Tatarenko, ο Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης J. Barber και η Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης Π. Θεοδώρου.


Μεταξύ των βραβευθέντων ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης που σε σχετική δήλωση του ανέφερε τα εξής:
«Η χρηστή διακυβέρνηση αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για το ελληνικό κράτος σε όλα τα επίπεδα και τις βαθμίδες του. Ο σεβασμός στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, η πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία από όλα τα δημόσια πρόσωπα είναι η κρίσιμη προϋπόθεση για να εδραιωθεί και πάλι η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας στους Θεσμούς.
Η χρηστή διακυβέρνηση είναι ζήτημα ουσίας και όχι τύπων. Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Και απαιτείται διαρκής εγρήγορση της Διοίκησης ώστε να δρα προληπτικά και όχι εκ των υστέρων, να φροντίζει με την ενεργητική της παρέμβαση ώστε οι αρχές της χρηστής διακυβέρνησης να εμπεδωθούν στο σύνολο του φορέα ευθύνης της.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κάνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η συχνά άδικη κριτική από τα ΜΜΕ εστιάζει είτε σε απολύτως μεμονωμένα περιστατικά είτε, το κυριότερο, σε τυπικότητες που δεν αναιρούν την ουσία, την διαφάνεια και την εντιμότητα που χαρακτηρίζουν την συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων αιρετών της Αυτοδιοίκησης.
Θεωρώ ότι η σημερινή μου βράβευση αντανακλά μέρος της συλλογικής αυτής προσπάθειας που κάνουμε όσοι υπηρετούμε τους Αυτοδιοικητικούς Θεσμούς. Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια μου προς το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον Πρόεδρο Γιώργο Πατούλη όπως και στο Κέντρο Εμπειρογνωσίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρωτοβουλία τους.»
Η Δράση που υλοποιήθηκε στους ελληνικούς Δήμους εντάσσεται στο κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Τεχνική βοήθεια για την θεσμική ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μοιράσου την σελίδα